domenica 29 novembre 2009

PIKKUJOULU

Hei kaikki!

Olen varannut salin joulujuhlaamme varten Cavazzonasta (Via Emilian varrella Castelfrancon ja Anzolan vàlissà) sunnuntaiksi 6.12 klo 15-19. Toivottavasti mahdollisimman moni pààsee mukaan, ohjelmassa on joululauluja, paljon hyvàà syòtàvàà (nyyttàrien merkeissà), joululahjoja lapsille ja mukavaa yhdessàoloa kaikille, niinkuin aikaisempinakin vuosina. Tàllà kertaa voimme juhlia Suomen itsenàisyyttàkin samalla kerralla, iltapuvussakin saa tulla paikalle vaikkei ihan Linnan juhlien tasolle ylletàkààn :-)

Ilmoitelkaa mità pikimmin joko minulle tai seuran viralliseen osoitteeseen oletteko tulossa ja mità syòtàvàà mahdollisesti tuotte mukananne. Minà laitan taas traditionaalisesti sità Rosollia.

Riminin seuralla taitaa olla samana pàivànà omat joulujuhlat, jotka ovat varmaankin hienommissa puitteissa ravintolalounaan merkeissà, mutta toivomme tietenkin mahdollisimman runsasta osanottoa oman seuramme juhlaan. Nyyttikestithàn on vanha suomalainen perinne, eikà yksikààn italialainen ravintola voi tarjota sellaista joulumenyytà kuin meillà on ollut tarjolla ainakin kahtena edellisenà vuotena :-)

Kiitos jo etukàteen kaikille jotka ehtivàt omilta kiireiltààn tulla perheineen joulujuhlaamme!

Laura

sabato 14 novembre 2009

Valokuvaaja Sauli Sirviö Modenassa

Icone Modena sabato 14 novembre _ ore 19 "BERRO FINO ALLA MORTE" personale fotografica di Sauli Sirviö (Finland) @ spazio AVIA PERVIA via Paolo Ferrari 51/a, Modena


Sauli Sirviön valokuvanäyttely Modenassa,
Galleria "Avia Pervia"ssa,
via Paolo Ferrari 51/a
11.11-08.12.2009

Saulin kotisivu:

Sauli Sirviö Photography


domenica 8 novembre 2009

Marraskuun Sutinat Suomi-Seuralta

Kansalaisuuslain muutosesitys nyt lausuntokierroksella

Sisäasiainministeriö on lähettänyt laajalle lausuntokierrokselle hallituksen esityksen kansalaisuuslain muuttamiseksi. Lausuntoja pyydetään ministeriöiltä, muilta viranomaisilta ja järjestöiltä. Suomi-Seura ry ja ulkosuomalaisparlamentti antavat myös lausuntonsa esityksestä. Kansalaiset ja muut asiasta kiinnostuneet voivat ottaa kantaa muutosehdotuksiin kansalaiskeskustelussa otakantaa.fi-foorumilla. Foorumi löytyy osoitteesta
www.otakantaa.fi .
Lakiehdotuksen suurin muutos olisi, että kansalaisuuteen edellytettävää asumisaikaa lyhennettäisiin viiteen vuoteen nykyisen kuuden vuoden sijaan, kun kyse on yhtäjaksoisesta asumisesta Suomessa.
Ulkosuomalaisille tärkein muutos on, että entinen Suomen kansalainen voisi saada kansalaisuuden takaisin ilmoitusmenettelyllä riippumatta siitä, asuuko entinen Suomen kansalainen Suomessa vai ulkomailla. 1.6.2008 päättyneistä siirtymäsäännöksistä poiketen, entisen Suomen kansalaisen jälkeläinen ei kuitenkaan tämän lakiesityksen mukaan voisi saada Suomen kansalaisuutta ilmoitusmenettelyllä vaan tavallisen kansalaisuushakemuksen perusteella. Kansalaisuushakemuksessa vaaditaan aina asumisaikaa Suomessa. Kuitenkin kielitaidosta ja "kiinteistä suhteista" Suomeen voi saada poikkeuksia asumisaikavaatimuksiin. "Kiinteiksi suhteiksi" laskettaisiin mm. säännölliset vierailut Suomessa, sukulaisyhteyksien ylläpitäminen ja se, että hakijan vanhempi tai isovanhempi on Suomen kansalainen. Tämä ei kuitenkaan poista asumisvaatimusta, vaan alentaa vaatimuksia Suomessa vietetystä ajasta.
Lakiesitys kokonaisuudessaan sekä hankkeen muut dokumentit löytyvät sisäasiainministeriön sivuilta: www.intermin.fi/suomi/kansalaisuuslaki

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehet syyskokoukseen Helsinkiin

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö kokoontuu Helsinkiin 12. - 13.11.2009 Ohjelmassa on tällä kertaa tapaaminen viestintäministeri Suvi Lindénin kanssa, jossa aiheena on TV Finlandin säästötoimenpiteet ja tulevaisuus. Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin kanssa puhemiehet keskustelevat inkeriläisten paluumuutosta ja paluumuuttojärjestelmän suunnitelluista muutoksista.
Hallituksen uusi esitys kansalaisuuslaiksi on keskustelunaiheena, kun puhemiehistö saa vieraakseen sisäasiainministeriön ylitarkastajan Sonja Hämäläisen.
Oikeusministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen kanssa keskustellaan uuden vaalilain vaiheista ja kirjeäänestyksen sisällyttämisestä siihen.
Puhemiehistö käy lisäksi Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksessa CIMO:ssa. Aiheina ovat ulkosuomalaisille suunnatut opiskelijoiden vaihto-ohjelmat ja ulkosuomalaislehdistön tuki. Ohjelmassa on lisäksi tapaaminen ulkosuomalaisten oman piispan Wille Riekkisen kanssa.
Tämänkertainen puhemiesten kokous on viimeinen ennen toukokuussa pidettävää täysistuntoa, joten aiheeksi noussevat myös istunnon järjestelyt, osallistuminen, varapuhemiesten valinta ja aloitteiden teko. Istunnon alla puhemiehet pitävät kokouksen perjantaina 21.5.2010, mutta perinteisesti se on keskittynyt itse istunnon asioihin edunvalvonnan sijaan.

Kutsut ulkosuomalaisparlamentin istuntoon postitetaan marraskuussa

Ulkosuomalaisparlamentin kuudennen istunnon kutsukirjeet postitetaan ulkosuomalaisparlamentin jäsenyhteisöille 16.11.2009 alkavalla viikolla. Kutsun saa jokainen yhteisö, joka on ratifioinut ulkosuomalaisparlamentin säännöt.
Ilmoittautuminen istuntoon tapahtuu kaksivaiheisena. 24.2.2010 tulee yhteisöjen viimeistään ilmoittaa, osallistutaanko yhteisöstä istuntoon. 12.4.2010 pitää viimeistään ilmoittaa osallistujien nimet sihteeristöön.
Istunto järjestetään 24.-25.5.2010 Helsingin yliopistossa.
Kutsu, ilmoittautumislomakkeet ja tietoja istunnon yhteydessä pidettävistä seminaareista, majoitusvaihtoehdoista jne. ovat USP:n nettisivuilla www.usp.fi. Jos teillä on kysyttävää niin sihteeristö vastaa erittäin mielellään!
Ulkosuomalaisparlamenttiin voi vielä hyvin liittyä ennen istuntoa. Ohjeet tästä löytyvät USP:n nettisivuilta www.usp.fi. Osallistuminen ulkosuomalaisparlamentin toimintaan on maksutonta, eikä se aiheuta mitään velvollisuuksia. Yhteisö on ratifioinnin jälkeen oikeutettu ottamaan osaa USP:n istuntoihin ja/tai lähettämään istuntoihin aloitteita.
Tervetuloa Helsinkiin ensi toukokuussa!

Kelan verkkopalvelussa voi tarkistaa, kuuluuko Suomen sosiaaliturvaan

Suomessa vakinaisesti asuvilla on yleensä oikeus Suomen sosiaaliturvaan. Asia ei kuitenkaan ole itsestään selvä, jos esimerkiksi työskentelee tai liikkuu paljon maailmalla.
Oikeutensa Suomen sosiaaliturvaan voi menettää,, jos esimerkiksi asuu pitkään ulkomailla. Suomesta ulkomaille lähetetyt suomalaiset työntekijät ja heidän perheensä kuuluvat pääsääntöisesti Suomen sosiaaliturvaan, suunnittelija Sanna Venäläinen Kelan toimeentuloryhmästä kertoo. Jos aikoo muuttaa pitkäksi aikaa ulkomaille tai aloittaa työskentelyn toisessa EU-maassa, kannattaa tarkistaa sosiaaliturva-asiat Kelasta. Tavallisesti opiskelijat ja ulkomaille työkomennukselle lähtevät (ns. lähetetyt työntekijät) säilyvät Suomen sosiaaliturvan piirissä.
Kelan verkkosivujen uudessa asiointipalvelussa asiakas näkee, kuuluuko hän parhaillaan Suomen sosiaaliturvaan ja milloin hän on mahdollisesti ollut sen ulkopuolella. Ulkomaille ja Suomeen muuton kohdalla palvelu näyttä päivämäärät, jolloin sosiaaliturvan piiriin kuuluminen on katkennut ja milloin se on alkanut uudelleen. Palvelussa näkyvät kaikki Kelan tiedossa olevat muuttojaksot.
Asiointipalvelussa näkyvät myös asiakkaan Kelasta saamat kirjeet ja päätökset. Perustelut sosiaaliturvaan liittyvistä rajoituksista ovat päätöksissä. Jos tiedoissa on kysyttävää tai korjattavaa, kannattaa ottaa yhteyttä Kelan toimistoon.
Oikeus Kelan etuuksiin edellyttää pääsääntöisesti Suomen sosiaaliturvaan kuulumista
Suomen sosiaaliturvaan kuuluminen perustuu pääsääntöisesti maassa asumiseen. Joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta kaikilla Suomessa vakinaisesti asuvilla on oikeus maan sosiaaliturvaan. Kun henkilö muuttaa Suomesta ulkomaille tai ulkomailta Suomeen, Kela antaa päätöksen hänen kuulumisestaan Suomen sosiaaliturvaan. Pääsääntöisesti oikeus saada Kelan etuuksia edellyttää kuulumista Suomen sosiaaliturvaan.
Sosiaaliturvaan voi kuulua myös vain osittain. Henkilö voi esimerkiksi Suomessa työskentelynsä ansiosta olla oikeutettu pelkästään suomalaiseen sairausvakuutukseen. Myös nämä tiedot näkyvät asiointipalvelussa.
Kelan asiointipalvelu on osoitteessa www.kela.fi/asiointi. Sosiaaliturvaan kuulumisensa voi tarkistaa kohdasta Oikeus Suomen sosiaaliturvaan. Palvelun käyttö edellyttää suomalaista henkilötunnusta ja suomalaisia verkkopankkitunnuksia. Palveluun kirjaudutaan joko omilla verkkopankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla.
Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta voi lukea lisää myös Kelan verkkosivujen maahan- ja maastamuutto-osiosta.
tiedotteet@kela.fi
www.kela.fi/tiedotus

Maahanmuuttovirastolla uudet palvelunumerot

Maahanmuuttovirasto ottaa käyttöön uudet, asiakohtaiset palvelunumerot marraskuun alussa. Asiakkaiden puhelintuntiajat säilyvät ennallaan tiistai-, keskiviikko- ja torstaiaamuissa kello 10–11, mutta jatkossa asiakas voi valita numeron sen perusteella, mitä hänen asiansa koskee. Puheluihin vastaavat maahanmuutto-, turvapaikka- ja kansalaisuusyksiköiden asiantuntijat.
Lisäksi virasto tarjoaa puhelinpalvelua entiseen tapaan joka arkipäivä kello 9–15 yleisessä asiakaspalvelupuhelimessa numerossa 071 873 3400.
Palvelunumerouudistuksen taustalla on Maahanmuuttoviraston halu palvella asiakkaitaan yhä paremmin samaan aikaan, kun puhelumäärät ovat jatkuvassa kasvussa. Esimerkiksi syyskuussa 2009 viraston vaihteeseen tuli lähes 15 000 puhelua. Vielä viime vuonna virastoon soitettiin keskimäärin alle 10 000 kertaa kuukaudessa.
Uudistuksella pyritään ohittamaan sisäasianhallinnon palvelukeskuksen (Palke) vaihde, joka hoitaa myös lukuisten muiden viranomaisten puhelunvälitystä. Yhden puhelintunnin aikana Maahanmuuttovirastoon tulee keskimäärin 450–500 puhelua, mikä on usein ruuhkauttanut myös muiden viranomaisten puhelut. Kun saapuvat puhelut jaetaan asiakohtaisiin palvelunumeroihin, pystytään puhelinkuorma jakamaan tasaisemmin useampaan linjaan. Samalla asiakas tavoittaa suoraan virkamiehen, joka hoitaa kyseessä olevia asioita.
Jonotusmahdollisuutta palvelunumeroihin ei valitettavasti ole teknisistä syistä saatavissa.
11 uutta numeroa
Uusia palvelunumeroja on avattu 11: neljä eriperusteisille oleskelulupa-asioille, kolme kansalaisuusasioille ja neljä turvapaikka- ja pakolaisasioille..
www.migri.fi

Valtioneuvosto hyväksyi työvoiman maahanmuuton toimenpideohjelman

Valtioneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen työvoiman maahanmuuton toimenpideohjelmasta. Ohjelma sisältää kuvauksen työvoiman maahanmuuton nykytilanteesta ja linjauksista sen kehittämiseksi sekä toimenpide-ehdotuksia, kuinka työvoiman maahanmuuttoon voidaan jatkossa valmistautua. Ohjelma on laadittu vuosille 2009 - 2011.
Taantuman myötä välitön tarve työvoiman rekrytointiin ulkomailta on vähentynyt. On kuitenkin arvioitu, että talouden alkaessa elpyä pula osaavasta työvoimasta on suurta. Toimenpideohjelma linjaa ne toimintamallit, jotka otetaan käyttöön, kun työvoiman rekrytointitarve ulkomailta kasvaa. Ohjelman mukaan työntekijöiden liikkumista tulee ensisijaisesti edistää Euroopan unionin alueella. Työvoiman maahanmuutto tulee jatkossakin perustumaan tarvelähtöiseen ja työnantajavetoiseen rekrytointiin.
Toimenpideohjelmassa huomioidaan myös yhteistyötarpeet maahanmuuttajien lähtömaiden kanssa. Laittomaan työnvälitykseen tulee kiinnittää vakava huomio. Suomen tulee harjoittaa suunnitelmallista ja pitkäjänteistä työvoiman maahanmuuton politiikkaa, jolla Suomen olosuhteita tehdään aiempaa tunnetummiksi.
Toimenpideohjelman toteutusta varten asetetaan seurantaryhmä, jonka tehtävänä on arvioida toimenpiteiden toteutusaikataulua. Seurantaryhmä tulee muodostumaan viranomaisten ja työmarkkinajärjestöjen edustajista.
Toimenpideohjelma on luettavissa sisäasiainministeriön verkkosivuilta: www.intermin.fi/julkaisu/232009

Ministeri Thors: Uusi kotouttamislaki tulee koskemaan kaikkia maahanmuuttajia

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin mukaan valmisteilla olevan kotouttamislain lähtökohtana on, että kotouttamistoimenpiteet koskevat kaikkia maahanmuuttajia.
- Ajatuksena on, että kaikkiin maahanmuuttajiin olisi kontaktipinta heti heidän saavuttuaan Suomeen ja kaikille annettaisiin perustietoa keskitetysti. Sen jälkeen tarvittaessa maahanmuuttaja ohjataan alkukartoitukseen ja siitä kotoutumisen polulle, ministeri linjasi tänään puhuessaan Salossa maahanmuuttoasioiden kehittämisseminaarissa.
- Kuten olen usein korostanut maahanmuuttajat eivät ole yhtenäinen ryhmä. Alkukartoituksessa katsottaisiin, millaista tukea yksilötasolla tarvitaan. Maahanmuuttajat ohjattaisiin erilaisille kotoutumisen poluille yksilöllisen tarpeen mukaan. Yhdelle riittää kielikoulutus, toinen tarvitsee ammattipätevyyden varmistamista, ministeri sanoi.
Ministeri Thorsin mukaan myös helposti väliinputoajiksi jäävät ryhmät pyritään ottamaan uudessa laissa huomioon. - Tällaisia ovat esimerkiksi kotiin lapsia hoitamaan jäävät äidit, joiden mahdollisuudet kielenopiskeluun tulee turvata, jotta he eivät jää yhteiskunnan ulkopuolella, ministeri selvensi.
- Mielestäni maahanmuuttajille tehtävä kotoutumissuunnitelma tulisi tehdä viranomaisia sitovaksi. Myös viranomaisten ja kolmannen sektorin yhteistyön parantaminen ja tehostaminen on tärkeää, sillä usein järjestötasolla voidaan hyvin hoitaa kotouttamiseen liittyviä tehtäviä, ministeri Thors painotti.
Tavoitteena on, että hallituksen esitys uudeksi kotouttamislaiksi annettaisiin eduskunnalle keväällä 2010.

Eläkepäiviksi ulkomaille -neuvontapäivä Suomi-Seurassa

Suomi-Seuran neuvontapalvelu on avoinna eläkepäiviksi ulkomaille lähteville tai lähtöä suunnitteleville jäsenilleen 12.3.2010 klo 10 - 15 seuran toimitiloissa Helsingin Kruununhaassa, (Mariankatu 8, 3. kerros).
Päivän ohjelmassa on tietoiskuja joko pysyvään tai sesonkiluonteiseen ulkomailla asumiseen liittyvistä aiheista kuten sosiaaliturva, verotus ja pankkiasiat.
Tietoiskujen aikataulut:
klo 10.15 Sosiaaliturva ulkomailla asumisen tai väliaikaisen oleskelun aikana
klo 11.15 Verosopimusten vaikutus eläkkeiden verotukseen
klo 13.00 Pankkiasioiden hoito ulkomailla asumisen aikana
klo 13.30 Muuttotavaroiden vienti ulkomaille
Tilaisuudessa on mahdollisuus saada henkilökohtaista neuvontaa käytännön muuttojärjestelyistä ja tutustua Suomi-Seuran kokoamiin oppaisiin ja materiaaleihin esim. Eläkepäiviksi ulkomaille ja Eläkepäiviksi Espanjaan -oppaisiin.
Tilaisuus on maksuton.
Lisätietoa ja ilmoittautumiset: Suomi-Seuran neuvontapalvelu 09-6841210, info@suomi-seura.fi

Katso lisää neuvontapalvelumme tarjonnasta ja palveluista Suomi-Seuran kotisivulta www.suomi-seura.fi


Suomi-Seuran intensiivinen suomen kielen kurssi

Suomi-Seura ry:n intensiivinen suomen kielen kurssi järjestetään 19. – 30. heinäkuuta 2010.
Kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti 18-45 -vuotiaille ulkosuomalaisille ja/tai heidän puolisoilleen, jotka suunnittelevat muuttoa Suomeen. Seminaarissa opiskellaan suomen kieltä kolmessa eri tasoryhmässä (alkeis- ja keskiryhmä sekä edistyneet). Suomen kieltä kurssilla opetetaan yhteensä 50 tuntia. Kurssilla esitellään opiskelu ja työnhaku mahdollisuuksia Suomessa ja tutustutaan suomalaisuuteen. Luennot ja esittelyt pidetään englanniksi.
Kurssi alkaa maanantaina 19. heinäkuuta 2010 (saapumispäivä sunnuntai 18.7) ja päättyy perjantaina 30. heinäkuuta. Kurssi pidetään Laajasalon opistolla, Helsingissä (noin 9 km Helsingin keskustasta). Paikalle on hyvät kulkuyhteydet.
Kurssin hinta on 850 euroa. Kurssimaksuun sisältyy opetus, opetusmateriaalit, majoitus 2 hh, täysihoito, opastettu Helsingin kiertoajelu ja päivän pituinen retki Tuusulan Rantatien kulttuurikohteisiin. Ilman majoitusta kurssin hinta on 580 euroa.
Opetuskielet ovat suomi ja englanti. Kurssille osallistuvan ei tarvitse osata suomea, mutta englannin kielen taito on oltava riittävä, jotta opiskelija pystyy seuraamaan luentoja ja osallistumaan opetukseen.
Täytämme seminaarin ilmoittautumisjärjestyksessä. Hakulomakkeet voi tulostaa seuran kotisivuilta: www.suomi-seura.fi (seminaarit ja kurssit).
Lisätietoja: Suomi-Seura ry, puh. +358-9-684 1210, info@suomi-seura.fi.

The Finland Societys Intensive Finnish Language Course

Finland Society (Suomi-Seura ry) will arrange on July 19 – 30, 2010 an intensive two-week Finnish language course for descendants of Finnish emigrants who are planning to move to Finland. The foreign spouses of expatriate Finns may also attend the seminar. Students should be over 18 years of age and preferably under 45 years old. The course is held at Laajasalo Folk High School, which is located in a suburb of Helsinki, about 9 kilometers from the center of Helsinki. There are a good and rapid connections between the Laajasalo Folk High School and the city.
Knowledge of Finnish is not required. The language of instruction is English. Consequently, a sufficient knowledge of English is necessary. Finnish (50 lessons) will be taught in small groups at three levels: beginners, intermediate and advanced. Lectures (in English) give the participants information on various aspects of Finnishness and information about studying opportunities and advice in job hunting in Finland.
Fee: The Seminar fee is 850 euros, which covers tuition, room (double occupancy) and board, study materials and a live guided tour of Helsinki and an excursion to the artist community of Lakeside Road Rantatie in Tuusula. Fee without accommodation is 580 euros.
For more information and application forms, please visit our website: www.suomi-seura.fi (seminars and courses) or contact Suomi-Seura ry/Finland Society, Mariankatu 8 B, FI-00170 Helsinki, FINLAND, tel. +358-9-684 1210, info@suomi-seura.fi.

Opiskelemaan Suomeen:
Hakuajat syksyllä 2010 alkavaan koulutukseen

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku järjestetään 1.3. – 19.3.2010. Lisätietoja on osoitteessa www.haenyt.fi.
Ammattikorkeakoulujen yhteishaku
Yhteishaku nuorten vieraskieliseen (englanninkieliseen) koulutukseen pidetään 11.1. - 12.2.2010.
Lisätietoja: https://www.admissions.fi
Yhteishaku nuorten suomen- ja ruotsinkieliseen koulutukseen on 1.3. - 16.4.2010.
Lisätietoja: https://www.amkhaku.fi
Yliopistokoulutuksen yhteishaku
Yliopistojen päävalintojen yhteishaku on 1.3. – 16.4.2010. Huomaa, että Sibelius-Akatemiaan ja Teatterikorkeakouluun hakuaika on lyhyempi ja se päättyy jo 15.3.2010.
Tietoa yliopistokoulutuksesta Suomessa ja yhteishausta löytyy osoitteesta www.yliopistohaku.fi. ja www.universitetsansokan.fi .
Jos olet hakemassa Suomessa syksyllä 2010 alkaviin yliopisto-opintoihin ulkomailla suoritetulla koulutuksella, sinun kannattaa viipymättä selvittää hakukäytännöt. Parhaiten se onnistuu ottamalla yhteyttä sen yliopiston hakutoimistoon, johon olet hakemassa. Tämä siksi, että ulkomailla korkeakoulukelpoisuuden saavuttaneet hakijat hakevat yliopistoon yleensä erillisvalinnan tai kansainvälisen hakijoiden valinnan kautta.
Myös vieraskielisiin maisteriohjelmiin on omat hakuajat. Useissa Suomen yliopistossa kansainvälisten hakijoiden valinta ja haku vieraskielisiin maisteriohjelmiin käynnistyy jo marraskuussa 2009 ja päättyy tammi-helmikuussa 2010.
Englanninkielisiin yliopisto-opintoihin hakeville tietoa on koottu osoitteeseen www.universityadmissions.fi.

Helsingin eurooppalainen koulu avautuu kaikille oppilaille syksyllä 2010

Helsingin eurooppalainen koulu alkaa ensi vuonna ottaa ulkopuolisia oppilaita. Kouluun haetaan tammikuussa 2010. Tähän asti koulu on ollut avoin vain EU-virkamiesten lapsille.
Ulkopuolisilta oppilailta peritään lukukausimaksut. Esikoulu maksaa 2 120 euroa vuodessa, alakoulu on 2 914 euroa ja lukio 3 974 euroa.
Helsingin eurooppalainen koulu on valtion ylläpitämä koulu, joka aloitti toimintansa syksyllä 2008. Koulun opetus jakautuu kaksivuotiseen esikouluun, viisivuotiseen alakouluun ja seitsemänvuotiseen yläkoulu-lukioon ja koulussa on suomen, englannin- ja ranskankieliset osastot. Koulussa noudatetaan pääosin Eurooppa-koulujen opetussuunnitelmia.
Lisätietoja koulun kotisivuilta http://esh.fi

Yliopistoja ja ammattikorkeakouluja yhdistetään

1.1.2010 alkaen entiset Joensuun yliopisto ja Kuopion yliopisto yhdistyvät uudeksi Itä-Suomen yliopistoksi ja Helsingin kauppakorkeakoulu, Taideteollinen korkeakoulu ja Teknillinen korkeakoulu yhdistyvät Aalto-yliopistoksi. Lisäksi Turun kauppakorkeakoulu yhdistyy osaksi Turun yliopistoa.
Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK ja Pirkanmaan ammattikorkeakoulu PIRAMK yhdistyvät vuoden 2010 alusta. Nimeksi tulee Tampereen ammattikorkeakoulu, josta tulee Suomen kolmanneksi suurin ammattikorkeakoulu, jossa on 9 000 opiskelijaa. Suurempia ovat vain samalla tavoin fuusion tuloksena syntyneet Metropolia-ammattikorkeakoulu pääkaupunkiseudulla ja Turun ammattikorkeakoulu.

Opintotuen muutokset nyt verkossa

Ulkomailla opiskelevat, jotka ovat oikeutettuja Kelan opintotukeen, voivat nyt tehdä ilmoituksen tukeen vaikuttavista muutoksista Kelan sähköisen ilmoituksen avulla. Tukeen vaikuttavia muutoksia ovat esimerkiksi työharjoittelu, asumiseen liittyvät muutokset ja kesäopintotuki.
Uuden palvelun kautta voi myös tarkistaa tietonsa sekä muun muassa sen, paljonko tähän mennessä tukea on nostanut ja mikä on ansioiden vuosituloraja. Palvelun käyttäminen vaatii suomalaisen verkkopankin tunnukset tai sähköisen henkilökortin.
Lisätietoja: www.kela.fi ->Opiskelijat ->Asioi verkossa

Ulkosuomalaisjuhla pidetään Turussa 2011

Turku on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011. Tähän liittyen kaikille ulkosuomalaisille ja heidän jälkeläisilleen järjestetään juhla 1. - 4.7.2011 Turussa.
Juhlan suunnittelut ovat vasta aluillaan, mutta ohjelman runko on hahmoteltu seuraavaksi. Perjantaina 1.7. on pesäpallokisa, jonka loppuottelu on sunnuntaina. Lauantaina 2.7. on avajaisparaati, jossa ulkosuomalaiset kävelevät maittain kaupungin halki pääjuhlaan. Illalla on tanssit. Sunnuntaina 3.7. juhlajumalanpalveluksen ja pesäpallon lisäksi on leikkimielisiä kilpailuja ja urheilullista toimintaa, esimerkiksi petankkia, mölkkyä ja kyykkää, johon myös Suomessa asuvat ovat tervetulleita. Lisäksi maistellaan herkkuja eri maista. Maanantaina on vuorossa golf-kisa ja päätösjuhla.
Juhlaan liittyy myös retkiä Turun ympäristöön, muun muassa laivamatka Naantaliin.
Juhlan järjestäjinä ovat muun muassa Siirtolaisuusinstituutti, Turun kaupunki, Suomi-Seura ry sekä monet muut yhteistyökumppanit.
Merkitkää päivät jo nyt muistiin ja tulkaa sankoin joukoin mukaan!

Yhdysvaltain siirtolaisuusviisumiarvonta käynnissä

Yhdysvaltain siirtolaisuusviisumiarvonta (Green Card -arvonta) järjestetään jälleen. Vuoden 2011 haku on käynnissä marraskuun 30. päivään asti. Tietoa löytyy osoitteesta www.dvlottery.state.gov.

Joululahjakirjat edullisesti Suomi-Seuran jäsenille

Suomi-Seuran jäsenet saavat alennusta RKS-Tietopalvelun ja Minerva Kustannuksen kirjoista.
Lue lisää:
www.suomi-seura.fi/site_v3/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=24&Itemid=32


Muista Suomi-Seuran tuotevälityspalvelu
Tutustu Suomi-Seuran kotimaisiin uutuustuotteisiin kotisivuillamme www.suomi-seura.fi kohdassa Tuotteet / Uutuudet. Tuotevälityksemme kautta saat esimerkiksi suomalaiset kirjat, levyt, dvd:t, Suomen liput. tekstiilit ja joulutuotteet kätevästi kotiisi. Suomi-Seuran jäsenet saavat tuotteet muita edullisemmin.
Tuotevälityksemme kannattaa muistaa myös suunnitellessanne joululahjoja!